Vroeger had Bikkel Frouke een droom, nu heeft ze haar eigen onderneming!

Vroeger had Bikkel Frouke een droom, nu heeft ze haar eigen onderneming!

Bikkel Frouke Loopik uit Schiedam heeft de ziekte van Crohn. Frouke wordt begeleid door de Bart de Graaff Foundation en is bezig om haar eigen coachingspraktijk Eigenwijzer op te zetten.

Van droom tot Bikkel
“Ik werkte als coördinator in het onderwijs waar ik zou doorgroeien naar het middenmanagement, maar toen werd ik ziek. Ik zag het niet zitten dat ik de verantwoordelijkheid van een team zou Frouke  uitgelichtmoeten dragen vooral met het oog op het grillige verloop van de ziekte. Via mijn werkgever ben ik een loopbaantraject gaan volgen. Daar vielen alle stukjes op zijn plek: ik wilde coach worden. Ik heb alles op alles gezet om de opleidingen te realiseren en het is me gelukt. Ik kon aan de slag als studieloopbaancoach en ben daarnaast coachingstrainingen gaan geven aan docenten.
Toen zag ik via de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) de oproep van de Bart de Graaff Foundation. Ik had al langer de droom om ondernemer te worden. Ik heb alle moed bij elkaar geraapt en me ingeschreven. Ik win echt nooit wat en nu… Ik was door!
Alleen toen kwam het schrijven van een ondernemingsplan. Ik kon mijn idee, visie en missie goed verwoorden, maar een financieel plan lukte me half. Bijna was ik gestopt. Met vertrouwen en steun vanuit de Bart de Graaff Foundation, lukte het me toch om iets te maken. Toen was het officieel: ik was een Bikkel.”

Hard werken

“Het is hard werken. Ik heb twee kinderen en naast mijn huidige werk bij Hogeschool Rotterdam, volg ik een opleiding tot lichaamsgericht coach. Daarnaast ben ik bezig met mijn eigen onderneming Eigenwijzer als Lifecoach. Ik kan dit alles, omdat ik mijn ziekte niet ervaar als beperking. Dat wil niet zeggen dat ik geen beperkingen heb. Ik ben veel moe en heb last van mijn gewrichten. Maar ik maak bewuste keuzes en probeer niet over mijn grenzen te gaan. Bij elke stap die ik zet, vraag ik mezelf af: ’Hé, hoe gaat het eigenlijk?’. De eerste jaren heb ik de struisvogelpolitiek toegepast en ging ik door totdat ik neerviel, maar dat werkte averechts. Ik heb toen veel gehad aan de informatievoorziening vanuit de CCUVN. Want de ziekte van Crohn is meer dan wat ze je bij een artsenbezoek vertellen. Het heeft impact op alle facetten van je leven. Daarom is de verenging ook erg belangrijk voor zowel informatie als lotgenotencontact. Natuurlijk moet je je eigen weg vinden, maar samen weet je meer dan alleen. Ik heb na al die jaren een balans gevonden. Ik zorg goed voor mezelf, respecteer de grenzen van mijn lichaam en doe waar ik gelukkig van word, namelijk: als coach (of trainer) een verschil kunnen maken in iemands leven.”

‘Mensen mogen eigenwijzer zijn!’

Eigenwijzer
“In mijn praktijk Eigenwijzer wil ik mensen ondersteunen en begeleiden en ze terugbrengen bij hun eigen wijsheid. Ik wil hen weer in contact brengen met zichzelf, hen leren van zichzelf te houden en bewuste keuzes te maken, zodat ze het leven gaan leiden dat ze zelf willen en waar ze gelukkig van worden.
Het starten van mijn onderneming betekent veel voor me en dankzij de Bart de Graaff Foundation krijg ik deze kans. Ik weet niet of ik het anders ook had gedaan. Ze helpen mij niet alleen door financiële of praktische ondersteuning te geven. Ze hebben mij gestimuleerd, uitgedaagd en vooral in mijn kracht gezet. Ik durf als persoon en professional mijn plek in de maatschappij weer op te eisen.”

Waarom Bikkel worden?
“Ik ben ervan overtuigd dat alle mensen met een beperking een Bikkel zijn: mensen met een ambitie en ontzettend veel doorzettingsvermogen, die door hun ziekte wellicht niet kunnen realiseren wat ze graag zouden willen. De Foundation geeft het steuntje in de rug en zorgt ervoor dat de risico’s die je als ondernemer neemt kleiner zijn. Als je klaar bent met dromen, kan de Foundation je laten zien dat je dromen nooit te groot zijn, zelfs als je een lijf hebt dat niet elke dag kan.”

‘De Bart de Graaff Foundation maakt het net een beetje makkelijker, want het is allemaal al moeilijk genoeg.’

Over De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN)
Tineke Markus is directeur van de CCUVN: “De Bart de Graaff Foundation en haar Bikkels laten zien dat je ondanks je ziekte veel kunt bereiken, als je maar wilt en durft. Ondertussen zijn er al meerdere leden die ook Bikkels zijn. Dat is heel mooi, want het hebben van de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa is niet makkelijk. De gevolgen zijn relatief onbekend, de klachten lopen uiteen en het is een lastig onderwerp. Wij als vereniging doen ons best om zo veel mogelijk kennis te verspreiden. We zijn van kleine vereniging gegroeid naar groot kenniscentrum, een plek waar mensen bij elkaar komen en waar we belangen behartigen van ruim 80.000 patiënten. Bij ons vind je erkenning en herkenning, maar ook informatie. Hierdoor krijgen patiënten steeds meer kennis en zelfvertrouwen, waardoor ze beter voor zichzelf kunnen zorgen. Dat zie je ook bij Frouke. Ondanks haar beperkingen heeft zij haar manier gevonden en start ze een eigen onderneming. Werken met een chronische ziekte is niet makkelijk. Het is geweldig dat de Bart de Graaff Foundation haar helpt. De Bart de Graaff Foundation geeft de mogelijkheid en waardering om te laten zien wat je ondanks je ziekte allemaal kunt.”

 

interview-frouke-2016

Gerelateerd nieuws

Onbeperkt aan de Slag helpt onze Bikkels!

Onbeperkt Aan De Slag heeft na 20 jaar het operationele gedeelte van ons overgenomen. Het was tijd voor een frisse…

lees meer

een TON voor golfer Ronald Boef!!

WAT EEN INITIATIEF, WAT BEDRAG!! Ronald Boef. Een bikkel met -naar eigen zeggen- een dubbele handicap; een golfhandicap van 20…

lees meer