ONDERNEMER ÉN BIKKEL MARCEL AAN HET WOORD!

ONDERNEMER ÉN BIKKEL MARCEL AAN HET WOORD!

Marcel Hoiting heeft Spina Bifida en woont met zijn vriendin in Deventer. Hij werkt samen met ambassadeur Marco Aarnink en ondernemer Rob Swaans aan het opbouwen van zijn bedrijf ZooVa, dat sociale vaardigheidstrainingen geeft met behulp van dieren. 

Het is groots
“Ik weet nog dat ik in de auto zat en opeens een oproep voor nieuwe Bikkels op de radio hoorde. Ik heb altijd gedacht dat ondernemer worden iets was wat te groot, te moeilijk en te onbereikbaar was. Toch was ik nieuwsgierig en heb me in de oproep verdiept. Ik schreef me in en ik werd uitgenodigd om mijn idee te pitchen. Het ging opeens zo snel allemaal en nu ben ik gewoon een Bikkel.

Ik vind het nog steeds groots, maar vooral in positieve zin. Het is niet te groot als je echt wilt en durft. Het is mooi dat ik de kans krijg om mijn ideeën te delen met de wereld, dat is namelijk ondernemen: je ideeën tot uitvoering brengen.
En ondernemen als Bikkel is helemaal bijzonder. Ik krijg hulp om mijn dromen stapje voor stapje te realiseren. De Bart de Graaff Foundation is net een familie met veel inspirerende en bijzondere ondernemers.”

‘Als je iets doet wat je goed kunt, waar je gelukkig van wordt en wat je ook nog kunt verkopen, dan ben je een ondernemer.’

Veranderingen
“Ik ben nog steeds dezelfde Marcel maar iets in mij is veranderd. Ik ging er eerst altijd van uit dat iets niet zou lukken, nu voel ik een positieve vastberadenheid. Lukt het dan niet, dan bedenk ik wel een plan B. Ik geloof ook dat mijn  onderneming Zoova voor iets moois staat. Iedereen kan zich identificeren met dieren en met dierlijk gedrag. Het spreekt tot de verbeelding en zo kun je op een makkelijke en speelse manier ingewikkelde zaken van ruzie tot pesten uitleggen tot iets begrijpelijks. Dit geldt niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Het begrijpen van zaken is belangrijk en het helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en weerbaarheid.

Bikkel Marcel Foto: Bikkel Esther Meijer

Bikkel Marcel
Foto: Bikkel Esther Meijer

Ik heb dat zelf ook ervaren. Tijdens de opleiding was er weinig begrip voor dat ik bepaalde dingen niet kon. Ik heb mijn beperkingen waaronder evenwichtsproblemen en ik heb moeite met concentratie en complexe werkzaamheden. Gelukkig vond ik steun bij de patiëntenvereniging BOSK. Het is een fijne vereniging met veel kennis en activiteiten, waar mensen er niet raar van opkijken als je iets niet kunt. Maar door mijn ervaringen dacht ik in eerste instantie ook dat ik nooit ondernemer zou kunnen worden. Door de steun vanuit de Foundation heb ik meer vertrouwen en de overtuiging dat ik iets heel goeds aan het doen ben.”

Dromen
“Met mijn onderneming Zoova ben ik bezig om mijn trainingen stevig neer te zetten. Dit doe ik in samenwerking met dierenpark Amersfoort. Maar ik heb nog meer dromen. Ik zou heel graag willen dat Zoova een begrip wordt. Een methodiek die op verschillende plekken en in verschillende situaties kan worden ingezet. Ik had nooit gedacht dat mijn droom om mijn trainingen te verkopen zou lukken, maar je ziet het. De Bart de Graaff Foundation geeft je een kans, dus doe er iets goeds mee. Ieder mens is uniek en met een beperking ben je misschien nog wel een beetje meer uniek. Zorg ervoor dat je door je beperking niet je dromen opzij zet. Beter spijt van wat je wel hebt gedaan dan van wat je niet hebt gedaan. Het zou zo zonde zijn als het er wel inzit maar nooit uitkomt omdat je je droom een droom laat zijn.”

Patiëntenvereniging BOSK
Martijn Klem is directeur van BOSK, een patiëntenvereniging voor mensen met een aangeboren lichamelijke handicap.

“BOSK is een vereniging van en voor lotgenoten. Martijn Klem directeur BoskOns doel is ervaringskennis overbrengen en het behartigen van belangen. Of dit nou over onderzoek gaat of over bezuinigingen in de zorg. We zetten ons breed in. We merken dat er nog veel gebrek is aan acceptatie. Daarnaast hebben de bezuinigingen van de laatste jaren heftige gevolgen voor onze leden. Ze kunnen bijvoorbeeld hun opleiding niet afmaken, niet meer werken, raken in een sociaal isolement of ze moeten vrienden en familie opeens vragen om mantelzorgers te worden. Dat is allemaal heel erg.

Wij gunnen iedereen mogelijkheden en zullen ons ook heel hard hiervoor blijven inzetten. Marcel laat zien dat, ook al word je vanuit alle kanten tegengewerkt, er (bijna) altijd mogelijkheden zijn. Marcel is een jonge, enthousiaste jongen met talenten die als geen ander mensen kan motiveren. Ik ben blij dat hij de mogelijkheid krijgt om zijn talent te ontwikkelen dankzij de Bart de Graaff Foundation. Wat ik zo mooi vind van de Foundation is dat ze werken vanuit de krachten van individuen. Ze zijn een voorbeeld voor zowel mensen mét als zónder beperking.”

 

Tekst: Bikkel Sabrina van Loon – www.sabrinaloont.nl

Afbeelding interview Marcel en BOSK

Gerelateerd nieuws

Onbeperkt aan de Slag helpt onze Bikkels!

Onbeperkt Aan De Slag heeft na 20 jaar het operationele gedeelte van ons overgenomen. Het was tijd voor een frisse…

lees meer

een TON voor golfer Ronald Boef!!

WAT EEN INITIATIEF, WAT BEDRAG!! Ronald Boef. Een bikkel met -naar eigen zeggen- een dubbele handicap; een golfhandicap van 20…

lees meer