Over hoe ondernemen mij uit daagt mindful te zijn!

Over hoe ondernemen mij uit daagt mindful te zijn!

Ook dit jaar ben ik één van de Bikkels die een blog mag schrijven voor de Bart de Graaff Foundation. Ik heb mijn vorige blog teruggelezen, daar schrijf ik over het ontstaan van mijn onderneming: nu ben ik hier. Ik geef mindfulness trainingen en workshops. Mindfulness is een aandachtstraining. Tijdens de training leer je meer aandacht te hebben voor datgeen je aan het doen bent en waar je bent. Je leert zorgen over de toekomst of het verleden te parkeren en er met mildheid naar te kijken. Dat wil zeggen dat jij jezelf niet ‘straft’ als je piekert, maar het de ruimte geeft als dat kan en anders even aan de kant zet. Want zeg nou zelf, als je kijkt naar wat er op dit moment is; heb jij dan nu een probleem? Het antwoord is bijna altijd en voor bijna iedereen ‘nee’.

‘nu ben ik hier’ is ontstaan uit mijn wens om meer mensen kennis te laten maken met de voordelen van mindfulness en meditatie. Sinds mindfulness in mijn leven is, heb ik namelijk veel meer rust en véél minder stress. Dat gun je toch iedereen?

Nu ben ik bijna een jaar verder en staat mijn onderneming, stevig met wortels in de grond, als een stevige eik. De takken groeien echter nog alle kanten op. Wat van origine het plan was, komt namelijk niet helemaal uit! Ik wilde graag vier trainingen per jaar geven aan groepen van zes tot acht personen. Nu merk ik dat hetgeen waar ik voor gevraagd word iets heel anders is: workshops geven aan scholen/organisaties en instellingen! En wow, wat is dat leuk!

In het begin toen dit op mijn pad kwam, voelde ik wat verzet…want kan ik wel afwijken van mijn eigen pad? Kan ik het wel? Kortom: vol op twijfels! Die kon ik prima bij Corine, onze bikkelmanager, op schoot leggen. En zo ontstond het dat ik lekker overal ja op heb gezegd en in het najaar mijn agenda vol staat met allerlei leuke activiteiten en bijdragen aan festivals en fairs! Geen straf en heel leuk om te doen. Maar was het mijn plan toen ik begon met ‘nu ben ik hier’? Nee, niet helemaal!

Zo zie je maar weer, je hebt er geen controle over en net als een boom; groeit het alle kanten op!

Ik vind ondernemen een ware uitdaging en verbaas me elke keer weer over hoeveel scenario’s ik kan bedenken en hoever die soms verwijdert zijn van de waarheid. Ook maak ik me regelmatig druk (vaak om niets) en denk ik regelmatig dat niemand op mijn onderneming zit te wachten (tot het tegendeel bewezen is en dat gebeurt gelukkig regelmatig).

Kortom: ondernemen is de beste les in mindfulness die ik ooit heb gehad! Elke keer weer kom ik erachter dat mijn gedachten niet meer zijn dan ‘mentale gebeurtenissen’ en leer ik genieten van datgeen wel goed gaat!

Op 12 september mag ik daarover vertellen op Avans Hogeschool in Den Bosch, aan een klas vol studenten uit de welzijnswereld die de ambitie hebben om te gaan ondernemen. Over mooie kansen gesproken! Hopelijk kan ik hen net zo inspireren als ik geïnspireerd ben geraakt door mijn mede- bikkels en andere krachtige ondernemers om mij heen!

 

adv Bikkel Laura

Andere ervaringen

Geluksvogel Loes

Ik ben echt een geluksvogel! Aan mij de eer om bij de meest bijzondere momenten van iemands leven betrokken te…

Lopen zoals het loopt

Met mijn hart kloppend in mijn tenen tot aan mijn kruin, sta ik met mijn voeten vergroeid met de vloer…