Oh oh oh , dat ondernemingsplan

Oh oh oh , dat ondernemingsplan

Sinds twee jaar begeleid ik samen met Sigrid een Bikkel,  eerst  Denise en inmiddels Antoinette. Geweldig  dankbaar om te doen. Het geeft je stralende energie zoals Sigrid in haar blog al schreef.  Absoluut waar!   Mochten er (nog) lezers zijn die het niet weten: Bikkels vormen het hart van de Bart de Graaff Foundation en mogen na het maken van een ondernemingsplan hun eigen onderneming gaan opstarten. Nou ja “mogen maken”. Natuurlijk is de ene bikkel de andere niet.  Maar als ik op  Bikkel bijeenkomsten ben, wordt er nog wel eens diep gezucht en gesteund. Oh oh oh dat ondernemingsplan! “Ben jij al klaar?” Heb jij het al af?”. “Hoe moet dat nou met die marketing, daar heb ik echt geen kaas van gegeten!”.   Kom op Bikkels, wat een geklaag!  Een missie, een visie, wat strategische doelen, marktje verkennen, product(en)  of dienst(en) bepalen en er een financieel sausje over gooien. Zo moeilijk is dat toch allemaal niet???

Lef hebben of naïef zijn?
Vanuit mijn vakgebied ontmoet ik veel gevestigde en startende ondernemers. Zeker bij die laatste categorie  zitten soms bijzondere exemplaren. Zo meldde zich ooit een cursist bij SamenOndernemen die zich twee dagen daarvoor had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Want hij kon niet kiezen tussen 2 werkgevers en was daarom maar als zelfstandige voor beiden gaan werken. Top idee! Maar nu ontdekte hij dat je iets met omzetbelasting moest doen en ook een administratie moest voeren. En moest hij eigenlijk qua prijs wel hetzelfde vragen als hij op zijn loonstrookje zou krijgen per uur?  Ook sprak ik eens een  starter die het eerste jaar 10 miljoen euro omzet had begroot (lees in zijn hoofd had zitten). Want dat had zijn voormalig werkgever ook, dus met zijn betere ideeën  zou hij dat makkelijk halen. Is het  lef hebben of naïef zijn?

Een ondernemingsplan is een leidraad
Als ik een cursus geef, vraag ik steevast aan het begin van zo’n avond wie er een ondernemingsplan heeft.  Wanneer  er van de 25 mensen 5  hun hand op steken, ben ik al gelukkig! Waarom de cursisten het niet schrijven? Daar komt het: te moeilijk, teveel werk of ik heb het wel in mijn hoofd zitten. Betekent het per definitie  dat die ondernemers gedoemd zijn hun onderneming failliet te zien gaan? Natuurlijk niet! Uiteindelijk is het niet slechts het plan wat maakt of je succesvol gaat worden. Een ondernemingsplan is een leidraad, een blauwdruk van je dromen en plannen voor de komende jaren. Maar om jouw droom waar te maken, heb je doorzettingsvermogen nodig. Jouw wil om je ideeën de wereld in te slingeren. Soms tegen de stroom in te durven gaan. Of zoals Henri Ford ooit zei: “Als ik altijd alleen naar mijn klanten had geluisterd, had ik een sneller paard proberen te creëren  in plaats van een Ford auto”.  Gaan je plannen precies uitkomen zoals je ze nu op papier zet? De realiteit is dat dit niet zo zal zijn. Gaande weg ga je het plan bijslijpen. Je doet ervaringen op, vaak positieve, soms negatieve. Je krijgt nieuwe ideeën, aanvullingen op wat je nu voor ogen hebt.  Je ontwikkelt je als mens en als ondernemer. En dat is een prachtig proces.

Bewondering en respect
Recent pakte ik het 10 jaar oude ondernemingsplan van DWO Administraties nog eens uit mijn bureaula. We hadden destijds het plan al onze diensten ook online aan te gaan bieden. Op dat moment een nieuw product in een bestaande markt. Meewarig las ik het door. Wat is er veel veranderd en aangepast aan die oorspronkelijke ideeën. Maar het fundament van toen? Dat is er nog  altijd en blijft de basis om verder te ontwikkelen. Achter het plan zat nog een velletje papier. Vol met doorgekraste woorden en zinnen.  Een brede glimlach verscheen op mijn gezicht. Wat heb ik zitten zuchten en steunen tijdens het schrijven. Zo moeilijk is het dus allemaal wel! (En natuurlijk wist ik dat al bij het begin van mijn blog). Tegelijk met de glimlach bekroop me het gevoel wat ik vaak heb als ik  Bikkels bezig zie. Bewondering en respect. Want als Bikkel heb je ondanks (of juist door) je beperking al lang bewezen dat je over een geweldig doorzettingsvermogen beschikt. De absolute basis die een ondernemer/-neemster moet hebben. En mede dankzij de Bart de Graaff Foundation kun  je dat combineren met het fundament voor jouw onderneming, jouw ondernemingsplan. Je komt goed beslagen ten ijs en zeker niet zo naïef als sommige andere starters.  De plannen zijn (bijna) gesmeed. Laat de wereld kennis maken met jullie droom. De weg naar succes ligt open. Ik gun het jullie ontzettend van harte!

 

Xander Siebers

Bedrijfsleider DWO-Administraties en mede initiatiefnemer van www.samenondernemen.nu

 

 

 

 

Andere ervaringen

Geluksvogel Loes

Ik ben echt een geluksvogel! Aan mij de eer om bij de meest bijzondere momenten van iemands leven betrokken te…

Lopen zoals het loopt

Met mijn hart kloppend in mijn tenen tot aan mijn kruin, sta ik met mijn voeten vergroeid met de vloer…