Ode aan de Bikkels

Ode aan de Bikkels

Stichting Onzichtbaar Ziek
Ik ben Tineke Veenstra, 25 jaar en de uitzondering-op-de-regel-Bikkel van de Bart de Graaff Foundation. Ik ben de enige Bikkel die met een plan kwam zonder winst oogmerk en uitgekozen werd. Het moest een goed doel worden. Mede omdat ik nauwelijks in staat ben om te werken en mijn plan door vrijwilligers gedraaid zou moeten worden kwam Stichting Onzichtbaar Ziek als goed doel ten tonele in de Bikkel wedstrijd van 2012. Tegen alle verwachtingen in won ik en mocht ik gebruik maken van een jaar lang coaching en financiële ondersteuning. De mooiste kans die mij ooit gegeven is.

Toch pas ik met mijn goede doel niet helemaal in de standaard definitie van Bikkel. Dat geeft mij de kans om deze blog, deze ode, volledig aan de Bikkels te wijden zonder het over mezelf te hebben. Het is alsof het zo heeft moeten zijn, haha!

Bikkels van de Bart de Graaff Foundation
Inmiddels ben ik 8 jaar ziek en één van de dingen die ik geleerd heb is dat de mooiste mensen de mensen zijn die de andere kant van de medaille gezien hebben. De kant van het leven die niet zo lief voor ze is geweest. Natuurlijk gun ik dat niemand. Ik gun iedereen alle liefde & geluk in de wereld. Toch ken ik geen mensen waar meer ambitie, vuur, drive en doorzettingsvermogen in zit dan de Bikkels van de Bart de Graaff Foundation. Ondanks alles willen ze het onderste uit de kan halen en eigenlijk is het onderste uit diezelfde kan nog niet goed genoeg. Het moet meer zijn. Alles moet uit het leven gehaald worden en elk goed moment moet 110% benut worden. Persoonlijk denk ik dat deze Bikkels harder werken dan de gemiddelde gezonde Nederlander. Zij weten wat het is om je ziek te moeten melden en niet voor vol aangezien te worden. Ze willen niets liever dan geaccepteerd en serieus genomen worden. Meedoen in deze maatschappij staat misschien wel met stip op 1 bij deze bijzondere mensen. Het is niet altijd even goed voor de gezondheid (toch Bikkels?) maar ze doen het lekker toch!

Speciaal voor de gezonde mensen
Dit begint een beetje te lijken op een promotie praatje, toch is het niet zo bedoeld. Eigenlijk is deze blog bedoeld voor de gezonde mensen onder ons. Ik zou hen graag meegeven om verder te kijken dan beperkingen. Kijk naar de mogelijkheden. Top fotograaf zijn vanuit een rolstoel, hondentrainster zijn als je afhankelijk bent van dialyse, een magazine runnen vanuit bed, blind zijn en professioneel golfen. Voor de meeste van deze mensen geldt dat ze elke dag ziek zijn en beperkingen tegenkomen maar daar toch doorheen breken en prestaties leveren die onverwacht/ongekend zijn.

Dan kom ik toch nog even terug bij mezelf en de boodschap van mijn stichting. Je ziet het niet altijd aan de buitenkant maar er kan wel degelijk iets aan iemand mankeren. Houd daar rekening mee in het dagelijks leven. Laat deze mensen daarnaast ook in hun waarde en laat ze doen waar ze goed in zijn. Laat ze gelden en meedraaien in deze maatschappij want ze zijn niks minder waard dan een gezonde werknemer. Twijfel je bijvoorbeeld om iemand met een beperking aan te nemen in je bedrijf, een Bikkel in te huren voor jouw klus of om de Bart de Graaff Foundation te steunen… Dan hoop ik dat deze blog je het laatste zetje geeft. Gewoon doen! Ik beloof je dat je er geen spijt van krijgt.

Lieve groeten,
Tineke Veenstra

Ambassadeur Stichting Onzichtbaar Ziek
www.onzichtbaarziek.nl

Andere ervaringen

Geluksvogel Loes

Ik ben echt een geluksvogel! Aan mij de eer om bij de meest bijzondere momenten van iemands leven betrokken te…

Lopen zoals het loopt

Met mijn hart kloppend in mijn tenen tot aan mijn kruin, sta ik met mijn voeten vergroeid met de vloer…