Leven in onzekere tijd en weer vooruit gaan!

Leven in onzekere tijd en weer vooruit gaan!

Je bent 16 jaar en eigenlijk sta je nog maar net aan het begin van je leven. Het leven lacht je toe en je denkt veel aan de toekomst en aan het maken van mooie plannen. Maar dan, van de een op de andere dag, krijg je te horen dat je acute leukemie hebt. Deze diagnose kreeg ik te horen van mijn internist en op dat moment kende ik het woord eigenlijk nog niet echt. Toen het mij duidelijk werd wat het betekende, begon ik alweer vooruit te denken. Leukemie; oké en nu? “Wij gaan je kanker proberen te bestrijden met chemokuren” was het antwoord. Wat na die behandeling zou volgen was nog een lange weg van bestralingen en tot slot een beenmergtransplantatie.

Toen ik dat hoorde drong het tot mij door dat het echt ernstig was. Aan het eind van het gesprek bedacht ik me dat ik nog met één belangrijke vraag zat. “Word ik ook kaal?” Het antwoord was heel duidelijk. Kort maar krachtig: “Ja, helaas word je ook kaal!” Het kaal worden of zijn vond ik bepalend voor het ernstig ziek zijn en ik was daarbij ook nog ijdel, dus dat kwam dubbel binnen. Het traject van chemo’s, bestralingen en de beenmergtransplantatie was een weg die uiteindelijk 1,5 jaar geduurd heeft.

Weer vooruit kijken
Na anderhalf jaar in en uit het ziekenhuis te zijn geweest, was ik er na een half jaar thuis revalideren weer aan toe om nieuwe doelen te maken voor het leven. Eén van de eerste en ook meteen grootste doel was om weer te gaan werken. Maar aangezien ik een technische studie had gedaan waren er op dat gebied weinig tot geen mogelijkheden. Ik heb namelijk na mijn beenmergtransplantatie complicaties gekregen waardoor ik nu rolstoel gebonden ben. Met dit in gedachten ben ik gaan zoeken naar een nieuwe studie. Ik kwam uit bij het REA-college in Nijmegen waar ik een tweejarige DTP (Desktop Publishing) praktijkopleiding heb gevolgd.

Na de opleiding succesvol afgerond te hebben ben ik gaan zoeken naar werk. Ik kwam er al snel achter dat dit niet meeviel. Je hebt een zichtbare handicap, dus je moet de werkgever extra overtuigen om toch een proefplaatsing te krijgen. Je moet vanwege je beperking alles uit de kast halen om aan de ander te laten zien wat je in huis hebt. Uiteindelijk is dit me gelukt en heb ik 3,5 jaar gewerkt bij een werkgever waar ik mooie ervaringen en veel ervaring op heb gedaan. Helaas werd mijn contract na die periode vanwege de economische omstandigheden toentertijd niet verlengd.

Altijd al gewild
Ik moest op dat moment kijken hoe ik verder wilde. Ging ik weer een traject in van solliciteren, misschien werkervaring opdoen in een proefplaatsing of wilde ik iets anders? Een volgende stap zetten? Ik heb mezelf toen afgevraagd wat ik eigenlijk wilde, het antwoord kwam al vrij snel: een eigen onderneming beginnen! Dit idee speelde al geruime tijd in mijn hoofd en is me ook tijdens mijn werk altijd blijven volgen. Vervolgens heb ik de stap genomen en ben ik een plan gaan schrijven. Nadat alles op papier stond ben vanaf mijn zolderkamer begonnen met het ontwerpen en leveren van reclamematerialen.

Het ging goed, het werk gaf me veel voldoening en ik deed leuke nieuwe contacten op. Maar na een tijdje merkte ik dat ik in een cirkel bleef zitten. Een cirkel van vaste, terugkerende klanten die bij mij waren gekomen door middel van mond tot mond reclame. Goedkope reclame, dat is waar! En mensen zeggen wel dat dit de beste vorm van reclame is, maar het mag zeker niet de enige vorm van reclame zijn. Je kunt immers niet gaan zitten wachten tot klanten naar jou toe komen, het was me duidelijk dat er meer voor nodig is. Mijn netwerk uitbreiden, dat moest er gebeuren.

Ondernemen is Bikkelen en genieten
Na veel geïnvesteerd te hebben in acquisitie van nieuwe klanten zijn er inmiddels stappen gezet op dat gebied. Mede dankzij de Bart de Graaff Foundation is mijn zakelijke netwerk uitgebreid en blijft het ook groeien. Ook heb ik een vernieuwd ondernemingsplan geschreven in samenwerking met mijn mentorbedrijf Liander, er is daarbij extra aandacht gegeven aan het houden van focus (‘nee’ verkopen is niet altijd erg).

Inmiddels ben ik verhuisd naar een pand in Marknesse, heb ik een collega erbij voor de marketing en communicatiewerkzaamheden en ga ik met vertrouwen de toekomst in. Tot slot wil ik dit moment hier nog even gebruiken om het team achter de Bart de Graaff Foundation te bedanken voor hun inzet en geloof. Samen met hun heb ik dit allemaal toch maar eventjes geflikt! J

Thanks Bart!

Hendrikus Huisjes
Alles-in-1 Studio

 

Andere ervaringen

Geluksvogel Loes

Ik ben echt een geluksvogel! Aan mij de eer om bij de meest bijzondere momenten van iemands leven betrokken te…

Lopen zoals het loopt

Met mijn hart kloppend in mijn tenen tot aan mijn kruin, sta ik met mijn voeten vergroeid met de vloer…