Een vitaal Bikkeljaar

Een vitaal Bikkeljaar

 

Nu ik ruim een halfjaar gestart ben met mijn onderneming Just Vital – en de evaluatie met de Bart Foundation (BGF) en mijn mentorbedrijf (NPM Capital) achter de rug is – is het een mooi moment om terug te blikken op het bikkeljaar tot nu toe. Het is in ieder geval een periode waarin in een korte tijd ontzettend veel is gebeurd en waar ik met een fantastisch gevoel op terug kijk. Ontzettend veel nieuwe dingen meegemaakt en geleerd, veel nieuwe mensen ontmoet en mijn gezondheid is tegelijkertijd beter dan ooit. Vooral dat laatste is uiteraard niet onbelangrijk, helemaal aangezien een eigen bedrijf opstarten nogal wat energie en tijd van je vraagt!

Tijd

Want veel tijd gaat een bedrijf opstarten je wel kosten kan ik zeggen. Als ik mijn verdiensten zou omrekenen naar het aantal uren wat ik tot nu toe in Just Vital heb gestoken, kom ik waarschijnlijk tot de conclusie dat ik het laagste uurloon ooit heb. Daarom doe ik dat dus ook niet. Dit soort gedachtes werken alleen maar beperkend en brengen mij niet dichter bij mijn uiteindelijk doel; een levensvatbare (vitale) onderneming opzetten. En van te voren weet je ook dat je ergens tijd in gaat stoppen wat zich niet direct zal uitbetalen, dus stel je jezelf daar ook op in. Je komt jezelf namelijk meermaals tegen, waardoor je meer inzicht krijgt in je persoonlijke en ondernemende eigenschappen (of het gebrek daaraan…).

Uitdaging

grootste uitdaging blijft om de discipline op te brengen en aan de slag te gaan, maar daarnaast ook om zo efficiënt mogelijk te werken. Nog te vaak stop ik ergens tijd in zonder een duidelijk resultaat, wat ten koste gaat van andere taken op mijn to-do-lijst. Daarnaast blijft het voor mij persoonlijk een stap om zakelijk naar buiten te treden en mijn bedrijf in de markt te zetten. Velen zullen zich hierin herkennen, helemaal als je een eigen beperking of aandoening gebruikt om jezelf te onderscheiden. Waarschijnlijk is dit een combinatie van bescheidenheid, gebrek aan durf en misschien zelf een beetje angst om te slagen en succesvol te worden. Maar ook hiermee leren omgaan hoort bij het leerproces als ondernemer en is ontzettend waardevol voor je eigen ontwikkeling.

Want als het ondernemerschap iets oplevert, dan is het wel jezelf ontwikkelen als persoon. Een jaar geleden bijvoorbeeld vertelde ik bijna niemand dat ik CF (taaislijmziekte) heb, maar tijdens dit bikkeljaar gaat mij dit steeds beter af. Je wordt natuurlijk ook op een bepaalde manier gedwongen hierover te praten, aangezien dit een belangrijk onderdeel is van mijn bedrijf. Dit is voor mij persoonlijk misschien nog wel de grootste ‘winst’ van het bikkeljaar tot dusver!

Verbazing

Opvallend is dat mensen vaak heel open en eerlijk reageren als je dit zelf ook bent. Maar wat mij daarbij vooral opvalt is hoeveel mensen vertellen dat ze zelf ook allerlei klachten hebben (of ervaren), ondanks dat ze gewoon ‘gezond’ zijn en geen levensbepalende aandoening hebben. Echt ongelofelijk hoeveel mensen niet optimaal in hun vel zitten en daardoor niet alles uit het leven kunnen en willen halen. En het meest bizarre vind ik dat veel van deze klachten en aandoeningen levensstijl gerelateerd zijn en dus te voorkomen.

Kans

Voor Just Vital is er dus genoeg te doen op dat gebied, aangezien mensen met de juiste levensstijl veel meer uit het leven kunnen halen. Ik denk dat de men een voorbeeld kan nemen aan de bikkels van de BGF – want eerlijk is eerlijk – een beperking leert je wel omgaan met tegenslagen en maakt je een sterkere persoonlijkheid. En uiteindelijk is dat wat mensen interesseert; niet of en welke beperking je hebt, maar hoe je hier mee omgaat. Op dat gebied probeer ik in ieder geval een voorbeeld te stellen en daarmee hopelijk mijn medepatiënten te inspireren maximaal te leven. Niet ondanks, maar dankzij een beperking succesvol worden. Gewoon vitaal zijn dus. J

Andere ervaringen

Geluksvogel Loes

Ik ben echt een geluksvogel! Aan mij de eer om bij de meest bijzondere momenten van iemands leven betrokken te…

Lopen zoals het loopt

Met mijn hart kloppend in mijn tenen tot aan mijn kruin, sta ik met mijn voeten vergroeid met de vloer…