De runnershigh van ondernemen

De runnershigh van ondernemen

Banner website Vincent Hardlopers FB

Op mijn 14e ben ik begonnen met wekelijks hardlopen en ben daar niet meer mee gestopt. Al snel ervaarde ik namelijk de grote voordelen van regelmatig hardlopen. Je voelt je fit, mentaal scherper en minder snel moe. Na elk rondje heb ik nog steeds het gevoel dat hardlopen voor mij een randvoorwaarde is voor een actief bestaan.

Naast dat hardlopen verschillende gezondheidsvoordelen kent, vind ik het proces dat erbij hoort ook erg leuk! Hardlopen is voor mij namelijk nooit veranderd. Nog elke keer zie ik bijvoorbeeld net zoveel op tegen het beginnen van het loopje als bij de eerste keer. Bij mijn warming up hakken-billendansje vraag ik mij ook elke keer af: “ Kan ik het nog wel?! “

Eenmaal op weg is de eerste kilometer altijd stevig, maar als ik die versleten heb weet ik het weer. “ Oh, wat is dit lekker! “ Tot de derde kilometer, waar de man met de hamer mij altijd opwacht. Lukt het mij om deze omver te lopen? Dan red ik met gemak de zes kilometer!

De laatste tijd ben ik steeds meer overeenkomsten gaan zien tussen het proces van hardlopen en het proces van ondernemen. Op 1 januari 2016 ben ik met hulp van de Bart de Graaff Foundation mijn Bikkelbedrijf Opsteker begonnen. Vanuit Opsteker ontwikkel ik lesmateriaal voor verpleegkundigen.

Bij het opzetten van Opsteker zag ik op tegen het rondje. Terwijl ik mijn ondernemingsplan schreef (warming-up), vroeg ik mij af: “Kan ik het nog wel?!“ Dan.. de eerste kilometer! Je bouwt een site, ontwikkelt producten en doet actief aan marketing. Oh wat is dat eventjes hard werken!

Maar daarna, voel je de wind in je rug! Je merkt dat je aanpak werkt en boekt kleine succesjes. In plaats van dat je klanten diensten aanbied, doen ze nu zelf een beroep op je. Net als je denkt een gouden werkwijze (looptempo) te pakken te hebben, tref je de man met de hamer. Hij doet je inzien dat er geen werkwijze bestaat die áltijd werkt. Wanneer je dit inziet en de man met de hamer passeert, loop je met gemak en een beetje winst het boekhoudkundige jaar uit!

Met hardlopen is de runnershigh altijd het absolute hoogtepunt, vlak voor mijn rondje erop zit. Ik kan dan euforisch en dromerig op het bankje voor mijn huis neerstrijken alsof geen zorg op de wereld er toe doet. Na elk loopje denk ik ook altijd nog hetzelfde: “Goed gedaan man, je hebt toch maar weer doorgezet!”

Kortom, hardlopen is in vele opzichten net als ondernemen. Je ziet op tegen de warming-up, de eerste kilometer… en dan de man met de hamer. Maar als je daar voorbij bent is het heerlijk! Ook recent ervaarde ik dit maar weer met Opsteker. Na een inspirerende ontmoeting met een mogelijk mentorbedrijf kon ik ook euforisch en dromerig op het bankje neerstrijken en ik dacht: “lekker bezig man!”

 

Vincent heeft een stichting die zich in zet voor de ontwikkeling van initiatieven ter ondersteuning van (chronisch)- zieke kinderen. Kijk maar eens op: www.bureausterrenstof.nl

Www.opsteker.com is een ontwikkelbureau van educatieve middelen voor het opleiden van verzorgende en verpleegkundigen.

 

Andere ervaringen

Geluksvogel Loes

Ik ben echt een geluksvogel! Aan mij de eer om bij de meest bijzondere momenten van iemands leven betrokken te…

Lopen zoals het loopt

Met mijn hart kloppend in mijn tenen tot aan mijn kruin, sta ik met mijn voeten vergroeid met de vloer…