Het Bikkel-dier

Het Bikkel-dier

Het Bikkeljaar 2016-2017 is volop bezig, en de werving voor het volgende is alweer begonnen. Voor mij redenen genoeg om eens terug te kijken en er lessen uit te leren op mijn eigenwijze manier. Namelijk door de vergelijking te maken tussen mensen en dieren.

Te beginnen bij het onbeperkt denken. Mensen zijn geneigd om in beperkingen te denken in plaats van in mogelijkheden. Als Bikkel is het zeer belangrijk je droom achterna te gaan door in mogelijkheden te denken. “dat lukt mij toch nooit’’ is typisch een mensendingetje. Ik moet de eerste hongerige leeuw nog ontmoeten die een nietsvermoedend prooidier voorbij ziet lopen en denkt ‘’laat maar, lukt me toch niet.’’
Toen ik die juiste mindset eenmaal bereikt had, kwam mijn droom over een sociale vaardigheidstraining met dieren toch heel dichtbij.

Maar dan… ‘Dan word ik ‘’zelfstandig ondernemer’’ en zal ik wel heel hard moeten gaan werken… was mijn eerste gedachte. ’Niet harder dan dat je zelf wil, is het advies. Een vogel probeert immers ook niet hoger te vliegen, een haas niet sneller te rennen of een dolfijn sneller te zwemmen dan noodzakelijk is. Wat dat betreft zijn dieren experts in energiemanagement.

‘Een Bikkel typeert zich door zijn/haar drive om datgene te doen wat ie leuk vindt ondanks of wellicht dankzij een beperking, is mijn overtuiging. “dankzij een beperking?’’ hoor ik u denken. Ik denk het wel. Weet een jonge valk hoe goed het kan vliegen zonder een keer een te harde landing te maken? Of hoe vaak moet een aap zichzelf bezeren voor het met een steen een noot kan kraken? Het is natuurlijk het meest veilig om binnen de grenzen van ons territorium te blijven, om alle potentiële roofdieren buiten te houden. Het nadeel hiervan is dat we zelf niet meer kunnen ruiken waar die grens precies ligt, waardoor het veilige gebied juist kleiner wordt in plaats van groter. Een Bikkel leert vaak al op jonge leeftijd die jungle te doorkruizen. En weet daarin elke keer de weg beter te vinden.

Lijken we dan allemaal zo veel op dieren? Jazeker! Al doet uiterlijk soms wel anders vermoeden dan de daadwerkelijke dierlijke eigenschappen die daar bij horen. Zo onze voorzitter Mirjam bijvoorbeeld. Een zeer actief, bewegelijk, enthousiast en representatief gezicht voor de stichting, lijkt hieronder toch wel heel sterk op een luiaard.

Mirjam en Luiaard

Groet,
Marcel Hoiting

 

Andere ervaringen

Geluksvogel Loes

Ik ben echt een geluksvogel! Aan mij de eer om bij de meest bijzondere momenten van iemands leven betrokken te…

Lopen zoals het loopt

Met mijn hart kloppend in mijn tenen tot aan mijn kruin, sta ik met mijn voeten vergroeid met de vloer…