Cartoon BART

LIKE ONS, VOLG ONS, LINK MET ONS!

Bart de Graaff Foundation helpt Bikkels bij het starten van hun eigen bedrijf!

Waarom doe ik wat ik doe?

Waarom ik de dingen in mijn leven doe die ik doe? Omdat ik geloof dat kunst en Cultuur van grote meerwaarde is voor iedereen. Of je nou één been of twee linkerhanden hebt, je van de hak op de tak springt, je een hand nodig hebt bij de museumtrap of rollend naar binnen gaat. Omdat kunst en Cultuur zo belangrijk is, vind ik dat het ook voor iedereen bereikbaar en toegankelijk moet zijn. Ook als je iets extra’s nodig hebt om het bereikbaar voor je te maken.

In de winter van 2011, na een lange treinreis naar Leiden die ik wekelijks maakte, volgde ik een college over filosofie en kunst. De docent was uitvoerig zijn verhaal aan het doen met achter hem een groot scherm waarop hij kunstwerken van Paul Cézanne en George Braque liet zien. Af en toe dwaalden mijn gedachten af als de filosofische beschouwing te abstract werd of een kunstwerk me niet aansprak. En toen opeens verscheen daar een beeld dat me tot op de dag van vandaag nog steeds raakt. Het was een aquarel van Paul Klee met de naam Trauerend. Een meer passende naam bij het werk kon ik me haast niet voorstellen. Een beeld vol met kleine gekleurde vlakjes met daarop een enkele lijn met een semi-abstracte vorm waarin je een treurende persoon herkent. Zo simpel en zo treffend. En het raakte me, daar op die plek waar kunst je kan raken. Waardoor je geïnspireerd wordt. Waardoor je in beweging wil komen.

Geraakt worden door een culturele ervaring
Dit kunstwerk van Paul Klee is niet het enige wat me op die manier heeft geraakt. Een voorstelling van Piepschuim, een concert van Frommerman, een balletvoorstelling in hét Bolsjoi theater in Moskou; ik word er blij van. Al tijdens de voorstelling voel ik het kriebelen en beginnen mijn wangen op den duur pijn te doen van die brede glimlach die vastgeplakt zit op mijn gezicht. En ik krijg energie die maakt dat ik alles wat ik doe nog beter wil doen. Het is als het ware de olie voor mijn zelfmotivatie.

Voor iedereen verschilt datgene wat je raakt en hoe het je raakt. Ik geloof erin dat de ervaring van geraakt worden een meerwaarde geeft aan je leven. Ook, en misschien wel juist, als je kampt met grenzen in je dagelijks functioneren, is het hebben van zo’n ervaring van onschatbaar belang. Ik geloof dat kunst en Cultuur je kan helpen om op een andere manier naar je eigen leven te kijken. En dat het een vorm van zingeving kan bieden. Ik geloof dat iedereen, die daarvoor openstaat, zo’n volwaardige culturele ervaring kan en mag beleven. Het zou niet zo moeten zijn dat je door een beperking beperkt wordt om deze ervaring mis te lopen. Dat is voor mij de drijfveer en de motivatie – die bestaat uit mijn persoonlijke ervaringen en frustraties – om hier wat aan te doen. Het is mijn missie om kunst en Cultuur bereikbaarder te maken voor hen die iets extra’s nodig hebben om daar te komen en het te ervaren.

Dan maar niet meer naar een concert?
Zo stond ik ooit bij een poppodium onwijs te genieten van een concert van De Dijk. Maar naarmate de avond vorderde, begonnen mijn knieën en rug pijn te doen. Vervolgens ben ik van het ene been naar het andere gaan wiebelen om het maar draaglijk te houden. Uiteindelijk ben ik net voor het einde met pijn in mijn hart snel weggegaan. Zo kon ik mijn jas halen en naar buiten gaan voordat het daar vol zou staan met mensen en ik nog langer op mijn benen zou moeten staan. Dat is niet de leukste beleving of ervaring van een concert, vooral niet als het kaartje al maanden op de koelkast hangt en je er echt veel zin in had. Naast dat het op de avond zelf erg moeizaam is, kost het de dagen erna ook nog hersteltijd om ervan bij te komen. Ik ben niet de enige met zulke ervaringen die ertoe leiden dat je uiteindelijk maar niet meer naar een concert gaat.

En dat vind ik niet okay. Ik ben ervan overtuigd dat we dit samen anders kunnen regelen. En vanuit die overtuiging, met mijn missie in de ene hand en mijn droom in de andere, heb ik Stichting Onbeperkt Genieten opgericht. Wil jij meedoen om dit te realiseren? Dan nodig ik je uit om mee te doen met de crowdfunding campagne en onderdeel te worden van mijn droom: iedereen kan van kunst en Cultuur genieten waarbij een beperking dat niet in de weg hoeft te staan. Laten we op 25 januari 2017 hierop het glas heffen tijdens het Benefietfestival van Stichting Onbeperkt Genieten in TivoliVredenburg!

Ga naar de website van Onbeperkt Genieten of naar het crowdfunding platform

Bikkel Iris